петък, май 12, 2006

Рубик




Малко снимки...



Бележка


Избори


Писмо до ...


Обява


Звънец


Технологии

СтихУтвУрениe Ут селУ

Нищу нямаши ми фчера,
ставам сутранта,
ф углидалуту са зверя:
Бря, чи красута!

Викам сигур са чалдисах,
туй ни мой съм аз.
Смятай кат са начирвисам
и са нагласа!

Тъй пу нощник и терлици,
с чорлава куса
мязам кат на убавица
ф профил и анфас.


четвъртък, май 11, 2006

МВР се отказа да тараши домашните компютри

МВР се отказа да тараши домашните компютри за незаконно теглене на музика и филми.

Идеята беше лансирана преди два дни от експерта по киберпрестъпления в ГДБОП Явор Колев. На него му беше възложено да съобщи новината в публичното пространство, за да се провери как ще реагира обществото. Не само масовите потребители на интернет и заинтересованите организации обаче се възпротивиха на подготвяните от МВР акции в домовете на хората. Главният прокурор Борис Велчев нарече "прехвърляне на отговорност" операцията на ГДБОП срещу всички, които свалят филми и музика от интернет.


Защо трябва да наказваш тези, които са свалили един от филм в домовете си, а не наказваш тези, които продават тези филми на "Славейков?", попита той.
Вътрешният министър Румен Петков се оправда вчера, че проверките, свързани с нарушения на интелектуалната собственост, били ежедневна работа и нещо, което не може да се определи като акция. След като идеята му не срещна подкрепа от никого, министърът се съобщи вчера, че за момента не било нужно да се проверяват частни домове, но трябва да се проверят институциите.

"Аз съм разпоредил проверка в МВР още в петък, воден от съзнанието, че трябва първо да сме наясно със себе си и, за съжаление, като че ли държавните институции и служители не са съвсем безпристрастни към този тип нарушения. Специално в МВР ще бъда безкомпромисен". Зам.-директорът на Столичното следствие Светослав Василев също призна пред bTV, че няма акция срещу масовите потребители на торентсайтове, които свалят през Интернет музика, филми и файлове. Според него става дума за разследване срещу няколко души, които са разпространили в интернет огромно количество незаконен софтуер и файлове.


Източник : Монитор

Доказателство за глобалното затопляне

Луди японци

"Велики" изобретения, чакащи патентоване!!!
Портативни носни кърпи
Устройство за свеж въздух

Колектор на дъждовна водаМултифункционална вратовръзка

Еволюция на танца

Гледайте как комика Judson Laipply описва еволюцията на танца. Удивителнооо.






Купуваме си защита за компютъра със SMS

Срещу 4 лв. без ДДС на месец вече може да се купи антивирусната програма NOD32. Това става с изпращането на 2 SMS-а. В отговор на тях потребителите получават сериен номер. След въвеждането му на интернет адрес nod32.bg/sms програмата може да се ползва легално за срок от 30 дни. Услугата е първа по рода си в света, обясни шефът на "Хай компютърс" Константин Веселинов. Ниската цена и възможността за закупуване на продукта всеки месец са уникални за България. Годишният лиценз за NOD32 струва $39 годишно без ДДС, независимо къде се продава. Новата услуга е насочена предимно към индивидуални потребители.


Източник: в-к 'Стандарт'

сряда, май 10, 2006

Офисът на бъдещето според Microsoft

ISOC осъди НСБОП

Интернет Общество БГ: Полицията се злепоставя, служейки на частни фирмени интереси

ISOC осъди практиката НСБОП да проверява потребители за нелицензиран софтуер, съобщи организацията. Късно снощи Интернет Общество България прие своето официално сановище относно дейността на органите на реда. То гласи:

"Уважаеми потребители,

Свидетели сме на една акция, за съжаление поредна, в защита на интересите на частни компании, които се възползват от крехките демократични традиции у нас, за да злоупотребяват с органите на МВР. Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) към МВР в момента се занимава с несвойствена и неприсъща за полицията дейност -
опазване на авторските права на частни фирми.


вторник, май 09, 2006

Наръчник на маниака

1. Поискайте да ви представят постановлението, въз основа на което искат да влязат в жилището ви. То трябва да е подписано от съдия (чл. 161, ал. 1 от НПК). Вероятно ще ви пробутат някакъв документ, подписан от някой дознател, мотивирайки се с изключението по чл. 161, ал. 2 от НПК. В този случай в присъствието на поемните лица им обяснете, че в случая не е налице неотложен случай, поради което това постановление е незаконно. Запишете го изрично и в протокола, като не е лошо да отбележите, че лицата, влезли в жилището им, го правят незаконно (при превишаване на власт), което е престъпление по чл. 170, ал.1 от НК и ще им бъде търсена наказателна отговорност.
2. Ако не ви обърнат внимание, не отговаряйте на никакви въпроси. Трябва да знаете следното:
а) притежаването на филм, записан на CD или DVD, не подлежи на никаква санкция, като общо взето това е напълно законно, независимо дали копието е лицензирано, или сте го направили сами. В никакъв случай не съхранявайте повече от едно копие.
б) наличието на торент програма не представлява нарушение на никой закон, поради което нейното използване е разрешено.

НСБОП...

BitTorrent успя да сключи сделка за разпространение на филми

BitTorrent, създателят на софтуера за споделяне, който стана синоним за пиратство, направи изключителна сделка за дистрибуция с Холивудско студио.

Warner Bros. Entertainment Group се съгласи да използва peer-to-peer системата на BitTorrent за да разпространява филми и телевизионни програми, включително "Dukes of Hazzard" и "Babylon 5," разпространението се очаква да почне още от лятото,.
Warner Bros. е първата голяма компания company, която „прегърна“ идеята BitTorrent като система за разпространение, която система се използва широко за разпространение на нелегални копия на филми с авторско право.
Споразумението също се смята че е първата сключена сделка за Холивудско разпространение в областта на peer-to-peer програми като eDonkey или Kazaa. Финансовите условия на сделката не бяха съобщени.
Разработена в 2001, системата за разпространение с отворен код -BitTorrent е проектирана за да подпомогне в трансфера на големи файлове през Интернет.
BitTorrent позволява единичен файл да бъде разбит на малки фрагменти, които се разпространяват между компютрите . Така наречените ПИИР'и след това споделят парчетата по между си.

Източник: C|NET News.com

No comment...

Еволюцията на един програмист

Еволюцията на един програмист типично върви по следния начин:
1) Фаза Ентусиаст - запалва се по компютрите дали с игри, дали с чат, дали с нещо друго - определено забавно. Много ръчкаце, цъкане, жаргон. Малко жени, много мечти.
2) Фаза Изследовател - бъдещия програмист вече цъка и ръчка не за кеф, а за да схване как работи тая-оная програмка и каруцата като цяло. Кефа е като прецака/хакне/кракне/сецне/преебе нещо и въобще да докаже на компа че е една проста (в буквалния смисъл) машина


3) Фаза Създател - правят се страховити програмни приложения от типа hello, world!, сайт на кварталното кафе, на яката мацка от съседния вход/блок/клас, програма за предвиждане числата от тотото или смятане на калориите в храната.
4) Фаза Ученик - четат се книги (препоръчани от познат гуру), навлиза се в дебрите на циклите, рекурсиите и другите магии. Екзотичните понятия протокол, структура, алгоритъм и прочее губят магическия си ореол и придобиват научно звучене. Усещането че зад една добра програма стои повече къртовски труд и многочасово еднообразно цъкане измества представата за магическата пръчка и йога уменията.

понеделник, май 08, 2006

ХАЙКА ЗА ГЪБИ

Иван Попов

ХАЙКА ЗА ГЪБИ

(авторското право в условия на
чиновническа и застрахователна демокрация)



Както е известно, България е абсурдна страна. От гледна точка на управлението това означава, че 90 % от последиците на всяка заповед или закон са чисто странични и обикновено непредсказуеми ефекти – и само десетината останали процента имат нещо общо с предварителните (декларирани) цели. И управляващите, напълно неспособни да отчетат всички ефекти на дейността си, са принудена да се ориентират по разни съображения от съвсем непрактичен и по правило митологичен характер.


Абсолютно точно така стоят нещата и около закона за авторско право. И по-специално – около печащата се в момента заповед за масирани проверки за нелицензиран софтуер.


Торентите отвръщат на удара

От компютри в няколко министерства и големи държавни агенции се извършва почти половината от трафика на пиратска продукция, твърди един от най-популярните в България посредници за обмяна на информация през интернет. В неделя във форума му бе публикувана само част от големия според администратора на сайта списък с държавни ведомства, направили близо 47% от общия трафик от нелегално споделяните файлове на техния тракер. Първите три имена в списъка са Министерството на финансите с генериран трафик от 411 терабайта, следвано от Националния осигурителен институт с двойно по-голям обем от 873 терабайта и МВР - с 544 терабайта, главно хитови и порнопродукции. Според администратора на тракера най-изявените ъплоудъри изобщо в българското интернет пространство използват международния канал на правителствените мрежи, чийто основен доставчик е БТК.



Така точно на третия ден, след като НСБОП съобщи резултатите от поредната си антипиратска спецакция - този път в домовете на четирима от най-активните ъплоудъри на файлове, торентите отвърнаха на удара. Ако информацията се потвърди, тя ще означава, че служители на финансовото министерство са участвали в разпространяване в интернет на приблизително на 30 хиляди филма от най-популярния divx формат. Обемът от 411 терабайта се равнява още на 100 хиляди DVD-та или на 68 хил. песни.