четвъртък, май 11, 2006

МВР се отказа да тараши домашните компютри

МВР се отказа да тараши домашните компютри за незаконно теглене на музика и филми.

Идеята беше лансирана преди два дни от експерта по киберпрестъпления в ГДБОП Явор Колев. На него му беше възложено да съобщи новината в публичното пространство, за да се провери как ще реагира обществото. Не само масовите потребители на интернет и заинтересованите организации обаче се възпротивиха на подготвяните от МВР акции в домовете на хората. Главният прокурор Борис Велчев нарече "прехвърляне на отговорност" операцията на ГДБОП срещу всички, които свалят филми и музика от интернет.


Защо трябва да наказваш тези, които са свалили един от филм в домовете си, а не наказваш тези, които продават тези филми на "Славейков?", попита той.
Вътрешният министър Румен Петков се оправда вчера, че проверките, свързани с нарушения на интелектуалната собственост, били ежедневна работа и нещо, което не може да се определи като акция. След като идеята му не срещна подкрепа от никого, министърът се съобщи вчера, че за момента не било нужно да се проверяват частни домове, но трябва да се проверят институциите.

"Аз съм разпоредил проверка в МВР още в петък, воден от съзнанието, че трябва първо да сме наясно със себе си и, за съжаление, като че ли държавните институции и служители не са съвсем безпристрастни към този тип нарушения. Специално в МВР ще бъда безкомпромисен". Зам.-директорът на Столичното следствие Светослав Василев също призна пред bTV, че няма акция срещу масовите потребители на торентсайтове, които свалят през Интернет музика, филми и файлове. Според него става дума за разследване срещу няколко души, които са разпространили в интернет огромно количество незаконен софтуер и файлове.


Източник : Монитор

Няма коментари: