понеделник, май 08, 2006

Торентите отвръщат на удара

От компютри в няколко министерства и големи държавни агенции се извършва почти половината от трафика на пиратска продукция, твърди един от най-популярните в България посредници за обмяна на информация през интернет. В неделя във форума му бе публикувана само част от големия според администратора на сайта списък с държавни ведомства, направили близо 47% от общия трафик от нелегално споделяните файлове на техния тракер. Първите три имена в списъка са Министерството на финансите с генериран трафик от 411 терабайта, следвано от Националния осигурителен институт с двойно по-голям обем от 873 терабайта и МВР - с 544 терабайта, главно хитови и порнопродукции. Според администратора на тракера най-изявените ъплоудъри изобщо в българското интернет пространство използват международния канал на правителствените мрежи, чийто основен доставчик е БТК.



Така точно на третия ден, след като НСБОП съобщи резултатите от поредната си антипиратска спецакция - този път в домовете на четирима от най-активните ъплоудъри на файлове, торентите отвърнаха на удара. Ако информацията се потвърди, тя ще означава, че служители на финансовото министерство са участвали в разпространяване в интернет на приблизително на 30 хиляди филма от най-популярния divx формат. Обемът от 411 терабайта се равнява още на 100 хиляди DVD-та или на 68 хил. песни.

Началото на специализираните полицейски проверки на НСБОП е на 28 април. На същата дата външнотърговското министерство на САЩ публикува годишния си доклад за защита на интелектуалната собственост, в който България остава под наблюдение и се отправят специални критики за "растящия проблем с интернет пиратството".

Повод за последната акция става сигнал на Нова телевизия, че 15-годишно момче разпространява терористична литература. Става дума за публикуваната в САЩ "Настолна книга на наемния убиец", по която вече има извършени убийства. На компютъра на малолетния пират, известен с псевдонима Кевин, намират 4.5 терабайта информация. Освен Кевин служителите на НСБОП задържат в "работен режим" и трима от най-активните ъплоудъри (качват незаконни музика, филми и интенет). Един от тях носи титлата "Модератор", която според запознати не се дава от администратора заради големите обеми качена на торент тракера информация, а за ролята му на човек, който следи за спазване на правилата. По данни на НСБОП коефициентът му показва, че е качил 70 пъти повече информация, отколкото е изтеглил от интернет.

Общото между четиримата, научи, е, че са клиенти на един и същ торент сайт и са сред общо 17 хиляди лица, засечени досега от НСБОП, които са качвали и сваляли незаконно филми, музика и софтуер от същото място. "Наблюдаваме потребителите с най-голям трафик и ги откриваме по IP адреса им ", каза Светослав Василев, зам.-директор на столичното следствие. По думите му оттук нататък ще има постоянни проверки. Полицията обаче успява да провери само един-двама пирати на ден. Причина за това е 5-часовият срок, необходим според новия Наказателно-процесуален кодекс да се получи разрешение за обиск.

Акциите срещу домашни потребители повдигат въпроса излязоха ли фрий сървърите от фокуса на антипиратите? "Големите доставчици на съдържание не са извън вниманието на полицията. Ако разпространяват пиратски продукти, без да плащат авторски права, ще бъдат подсъдими по закон", обясни още Василев.

Според Велизар Соколов, представител на Сдружението на издателите на бизнес софтуер, е трудно да се търси съучастие на доставчиците на съдържание, защото незаконното съдържание се намира върху торентите и няма копия върху фрий сървърите. "В случая не услугата, а съдържанието нарушава правата", поясни Соколов и допълни, че четиримата задържани са качили общо 30-ина терабайта информация, каквато администраторите трудно могат да следят. Косвено уличаване обаче е възможно заради раздаваните от администраторите титли от рода на "Модератора" и "VIP клиент", които се получават за определени заслуги.

Срещу четиримата задържани от НСБОП е повдигнато обвинение по чл.172а от НК. "Наказанията в досегашния НК са затвор от една до пет години и глоба до 3 хил. лв., но в новия кодекс този срок ще бъде вече 8 години, а размерът на глобата различен за всеки отделен случай", уточни Соколов.

Акцията на НСБОП бе приветствана официално от Българската асоциация на музикалните продуценти, чиято декларация придаде особен смисъл на "безпрецедентните" действия на антимафиотите. "Надяваме се, че тези мерки са добро послание към Европейската комисия, която в предишните си мониторингови доклади посочи защитата на интелектуалната собственост в България като един от най-големите проблеми пред членството на страната ни в ЕС", се казва в текста, разпространен в петък. "Анонимността в интернет е мит и когато се извършва незаконна дейност в интернет, никой не е недосегаем, дори и пред домашния си компютър", предупреждават от БАМП.

Няма коментари: