събота, март 11, 2006

Идиоти ........

Съставиха списък на най-известните случайни открития


Историята показва, че някои научни открития, даже сред тези, които преобърнаха света, са направени съвсем случайно. Достатъчно е да си спомним Архимед, който, намирайки се във ваната, е открил своя закон за потапяне на телата във вода и изтласкващата ги сила, или Нютон, върху който е паднала знаменитата ябълка, или Менделеев, видял насън своята таблица на елементите.
Може някои неща да ви се струват преувеличени, но много конкретни случаи доказват, че в науката случайността има своята значителна роля.
Ето едни от най-известните случайни открития в областта на медицината и фармацията:
• Виагра
Както е известно, виаграта първоначално е била разработвана като средство за лечение на ангина. Мъжете по целия свят трябва да са благодарни на жителя на уелския град Метир Тайдфил. Именно тук през 1992 година е открит забележителният “страничен” ефект на препарата.
• LSD
Швейцарският учен Алберт Хофман през 1943 година е забелязал ефекта на диетиламида на лизергиновата киселина, докато е провеждал медицински изследвания на даденото вещество и неговото влияние върху процеса на раждане.
• Рентген
През XIX век много учени са се интересували от лъчите, появяващи се в резултат на ударите на електроните по метални мишени. Вилхелм Рьонтген през 1895 г. е открил рентгеновото лъчение. Той е подлагал различни обекти на въздействието на това лъчение и случайно е забелязал на стената проекция на костите на собствената си ръка.
• Пеницилин
Шотландският учен Александър Флеминг през 1928 година се занимавал с изследване на грипа, когато забелязал как синьо-зелената плесен, размножаваща се в един от съдовете за опити е убила всички намиращи се там стафилококи.
• Изкуствените подсладители
Трите най-разпространени заместители на захарта са открити благодарение на това, че учените са забравили да измият ръцете си. Цикламатът (1937) и аспартамът (1965) са странични продукти, получени при медицински изследвания, а захаринът е случайно открит при изследване на дериватите на каменовъгления катран.

петък, март 10, 2006

Киномани могат да свалят култови стари филми от щатски сайт

От миналата седмица компанията Veoh Networks предлага на сайта си безплатно сваляне на култови класически филми като знаковия "Метрополис" на Фриц Ланг от 1927 г., "Гърбушкото от Нотр Дам" от 1939 г., оригиналният "Д-р Джекил и мистър Хайд" от 1931 г. и цялата серия филми с участието на Брус Лий.
Първоначално сайтът стартира преди година с идеята да събира домашни клипове, но създателите му осъзнават, че интересът към вечните черно-бели филми е огромен. Всички предложени на сайта продукции вече не попадат под ударите на законите за авторските права. Причината е, че или са твърде стари, или че притежателите на правата не са успели да ги защитят навреме. За момента на сайта има 90 филма.

Линк към сайта!

четвъртък, март 09, 2006

TDK спира напълно производството на CD-та и DVD-та


Японският производител на компакт дискове TDK обяви, че затваря фабриката си в Люксембург през май и напълно спира производството си на CD-та и DVD-та.

Управителният съвет на компанията е решил да затвори TDK Recording Media Европа, чийто месечен капацитет е седем милиона CD-R и осем милиона DVD-R. "Това решение съвпада с изтеглянето на TDK от цялостното производство на дигитални устройства за записване", уточниха от компанията.

Оттеглянето се дължи най-вече на спада в цените на продуктите, както и на нарасналите цени на материалите за тях. Въпреки това TDK ще продължи да продава CD-та и DVD-та, но произвеждани от други компании.

Източник :БГНЕС.

сряда, март 08, 2006

Хората връщат hi-tech уреди, защото не разбират как работят


Половината от всички многофункционални устройства, върнати в магазините за компютърна техника, са напълно здрави, но клиентите не могат да разберат как работят.
Това сочат резултатите от изследване на Техническия университет в Айндховен.

Според анализаторите оплакванията и дори връщането на стоки често се дължи на лошия дизайн, но в повечето случаи компаниите производители не им обръщат внимание.

Вълна от разнообразни електронни джаджи - от MP3 плейъри до системи за домашно кино, заля пазара през последните години, но потребителите все още срещат трудности при инсталирането и употребата им.
В САЩ, например, средностатистическият клиент губи по 20 минути в битка да накара дадено устройство да работи, преди да се откаже окончателно.

Изследователите от Холандия направили експеримент, като дали нови продукти на мениджъри от Philips за тестове през уикенда. Мнозинството се върнали от почивка дълбоко покрусени, защото не успели да стартират устройствата.

Root достъп до MacOS X за по-малко от 30 минути

По-малко от 30 минути бяха необходими на хакер за да получи root достъп до MacOS X. Експериментът бе проведен на 22 февруари, когато фенове на Mac настроиха Mac Mini за сървър и поканиха всеки желаещ да се опита да получи пълен контрол над системата. Конкурсът приключи за броени часове. Хакер, пожелал да бъде записан единствено с прякора Gwerdna, получи контрол над сървъра и подмени съдържанието на разположения на него уеб сайт. Това му е отнело между 20 и 30 минути. "Първо проверих за неправилна конфигурация и пропуски в сигурността, но след като не открих такива, реших да използвам все още непубликуван експлойт, а такива има много", споделя хакерът.


Въпреки че според Gwerdna сървърът е могъл да бъде и по-добре защитен, това не би го спряло поради многото непубликувани и непачнати експлойти. Слабото разпространение на Mac обаче е причината повечето хакери да не се занимават с него.

вторник, март 07, 2006

14-годишно момче откри дупка в Gmail


Открита е уязвимост в интефейса на Gmail, която може да се използва за изпълнение на злонамерен JavaScript код.

За целта трябва просто да се изпрати писмо със скрипт. Отваряйки подобно писмо, жертвата оставя пощенската си кутия в ръцете на атакуващия. Интересното е, че дупката е открита не е от експерт по безопасността, а от 14-годишен ученик, изпращащ скрипт от пощенската си кутия в Yahoo в GMail.


За да се създаде подобно писмо, трябва да са изпълнени съвсем прости изисквания - да има кратък Subject и кратък текст преди самия скрипт, за да не попадне той в областта на цитирания текст на писмото.


Тъй като блогът на момчето е в системата Google Blogger, компанията е научила за тази уязвимост достатъчно бързо, за да я отстрани преди някой да е злоупотребил с нея.

Microsoft превзема пазара на Интернет търсенето


Microsoft ще пусне Интернет търсачка превъзхождаща Google, заяви президентът на компанията за Европа Нийл Халъуей и обясни, че до половин година търсачката ще е факт в САЩ и Великобритания, а малко по-късно и в цяла Европа. Той заяви, че компанията не планира да включва търсачката в новия Windows Vista. Вместо това Microsoft ще интегрира търсачката в своите широко разпространени услуги Windows Messenger и Hotmail, като Халъуей гордо заяви, че като не включва продукта във Vista, софтуерният гигант прави истинска услуга на Google.

От Microsoft поясниха, че тяхната търсачка ще е доста по-добра, като основното й предимство ще е това, че тя няма да търси само URL адреси, а ще показва и вече намерена от други потребители информация по темата. Например при търсене на имот за покупка потребителите ще могат да търсят къщи в определен от тях ценови диапазон и екстри, или пък при търсене на ресторант ще може да се търси както според разположението така и според определени ястия включени в менюто.

Семейна двойка на съд за разпространение на троянец


Семейна двойка от Изрaел беше изправена пред съда в Тел Авив в обвинение, че е разработила троянски кон, който да помага на компаниите да шпионират конкурентите си. Двойката е обвинена в цяла серия компютърни престъпления.
Рут-Брайер Хаепхрати, 28-годишна, и нейният 44-годишен съпруг Майкъл Хаепхрати, са били екстрадирани от Лондон през януари и – според прокурора Хаим Висмонски, са направили признания по повечето обвинения.
Съгласно текста на обвинението, двамата са били мениджъри на фирма Target-Eya. Майкъл разработил софтуера за троянеца, докато неговата жена Рут го рекламирала пред неколцина частни следователи. Те си купили програмата и я инсталирали на компютрите на конкурентите на своите клиенти.
Известно е, че троянецът е бил използван от частните детективи за шпиониране на ПР-агенцията Rani Rahav, чиито клиент е вторият по големина оператор на мобилни телефони в Израел - Partner Communications. Жертва на подслушванията е и компанията за кабелна телевизия HOT. Друга фирма, за която е доказано, че е жертва, е Champion Motors, местният вносител на Audi и Volkswagen.
Фамилията Хаепхрати са обвинени и в шпиониране на компютрите на Амнон Жакон и Варда Рациел-Жакон, части от чиято книга се появиха мистериозно в Интернет доста преди публикуването на изданието. Варда Рациел-Жакон е баща на бившата жена на Майкъл Хаепхрати – Наталия. В крайна сметка Рът-Брайер е обвинена в тежка измама, незаконен достъп до компютри, разпространяване на вирус, инсталиране на записващо оборудване, нарушаване на личната неприкосновеност, управление на незаконна база данни, заговор за извършване на престъпление. Майкъл е обвинен за по-малко неща, свързани предимно със съдействие за неговата съпруга в нейните противозаконни дейности.
„Този случай е едно послание до целия свят, което алармира за заплахата от шпионския софтуер, и компаниите трябва да осъзнаят, че не само домашните потребители са изложени на риск“, коментира Греъм Клюли, старши технологичен консултант в Sophos, която разпространи вестта за израелското семейство.

понеделник, март 06, 2006

Реклама от 1985

Linguist


Събрали се учени - лингвисти на симпозиум, за да обсъждат езиковите проблеми. По едно време така се обърнала посоката на дискусията, че всеки взел да хвали колко съвършен е неговият език, как дадено чувство можело най-добре да се изрази и т. н. Нашият представител слушал, слушал, па накрая му писнало да слуша глупости, станал и теглил следната реч:

"Дами и господа,
моите почитания към вашите езици, но няма по-богат и цветист език от българския. Ето тук съм ви приготвил няколко примера в подкрепа на твърдението ми:

1. Кажете, има ли някой език на тази планета, на който да има дума, означаваща нещо средно между "капе" и "тече"? Няма такъв. Аз съм проверил специално. А на български има - "църцори".

2. Има ли някой език, на който да има 4 степени на сравнение - няма. А на български има - далече, по-далече, най-далече, на майната си.

3. Има ли език, в който да има минало незапомнено време? Хе хе - няма. А на нашенски има - Бил съм се напил.

4. Имате ли вие бъдеще евентуално време в миналото? Нямате. А ние имаме - щял съм бил да работя.

5. Колко начина имате по заобиколен начин да кажете "не знам", когато ви питат нещо? Общо взето всичките се свеждат до един: "I don`t know" "No idea" "I got no clue". А вижте ние колко по-заобиколно можем да го кажем: "Казва ли ти някой!", "А сега де!", "а - сега ме хвана!"

6. И накрая, господа - хайде кажете - има ли език, в който да има една такава дума, която да може да замести всяка друга дума в този език? Няма! А на Български има - това е думата "такова".

Нов вид боя блокира мобилните връзки в помещенията


В САЩ бе разработено ново стенно покритие, което спира достъпа до мобилна мрежа в помещението.

Това е боя, създадена чрез нанотехнологии и позволява залата да бъде изолирана по време на концерти и конференции.
При това тя дава възможност за възстановяване на мрежата през почивките и антрактите.

Нанотехнологията позволява да се добавят в боята свръхмалки частици мед в микроскопични контейнери, които съдържат галаузит, добиван в щата Юта, при извличане на злато от рудата.

Подобно стенно покритие, съчетано с електронно устройство за филтриране на радиовълните, дава възможност временно да се блокират част от сигналите във вътрешността на помещението, съобщава ИТАР-ТАСС.

Асоциацията на мобилните оператори на САЩ вече изрази своя протест срещу използването на подобни подходи в театрите и кината.
Някои позвънявания и кратки текстови съобщения не трябва да се блокират, тъй като от тях зависи животът на хората, заяви председателят на организацията Джо Фарън.
Това например може да бъде хирург, на когото предстои спешна операция, но ако телефоните са блокирани, те няма да могат да стигнат при пациента, обясни Фарън.

Източник : news.bg

Очите болели не от компютъра, а от неприятната работа


Много от хората, които се оплакват от болки в очите или нарушено зрение по време на работа с компютър, в действителност са в това състояние, защото... не получават удовлетворение от своята работа.
Италиански лекари твърдят, че при всеки трети човек това не е свързано със здравето. Специалистите от университета Сасари са наблюдавали над 2000 доброволци, на които е възложено да отговорят на въпроси, свързани със стреса, условията на труд и напрягането на очите по време на работа. Всички те са били специално подбрани - с нормално зрение и на еднаква работа.
Всеки трети от анкетираните е заявил, че усеща преумора в очите си не по-малко от 3 пъти седмично, а 13% - ежедневно.
Преумората се проявява най-често чрез сърбеж, болка, усещане за натиск в очите, неясно зрение или раздвояване на образа по време на работа или веднага след това.
Повече от 30% са признавали, че на работното си място се чувстват неудовлетворени или стресирани. За тези хора са характерни ниската самооценка, склонността към конфликти, неудовлетворението от социалното им положение.
Хората, които се радват на подкрепата на своите колеги и се чувстват добре на работното си място, усещат напрегнатост на очите с 30% по-рядко.
При това осветлението на работното място, за разлика от шума и цигарения дим, не влияе на честотата на очните симптоми.

Източник : zdrave.bg