понеделник, март 06, 2006

Очите болели не от компютъра, а от неприятната работа


Много от хората, които се оплакват от болки в очите или нарушено зрение по време на работа с компютър, в действителност са в това състояние, защото... не получават удовлетворение от своята работа.
Италиански лекари твърдят, че при всеки трети човек това не е свързано със здравето. Специалистите от университета Сасари са наблюдавали над 2000 доброволци, на които е възложено да отговорят на въпроси, свързани със стреса, условията на труд и напрягането на очите по време на работа. Всички те са били специално подбрани - с нормално зрение и на еднаква работа.
Всеки трети от анкетираните е заявил, че усеща преумора в очите си не по-малко от 3 пъти седмично, а 13% - ежедневно.
Преумората се проявява най-често чрез сърбеж, болка, усещане за натиск в очите, неясно зрение или раздвояване на образа по време на работа или веднага след това.
Повече от 30% са признавали, че на работното си място се чувстват неудовлетворени или стресирани. За тези хора са характерни ниската самооценка, склонността към конфликти, неудовлетворението от социалното им положение.
Хората, които се радват на подкрепата на своите колеги и се чувстват добре на работното си място, усещат напрегнатост на очите с 30% по-рядко.
При това осветлението на работното място, за разлика от шума и цигарения дим, не влияе на честотата на очните симптоми.

Източник : zdrave.bg

Няма коментари: