петък, май 26, 2006

1/4 от софтуера, използван на Острова, бил пиратски

Над една четвърт от компютърния софтуер, използван във Великобритания, е пиратски, сочи доклад. Изследването, проведено от лобистка група за борба с интелектуалното пиратство, показва, че процентът на използван нелегален софтуер в страната е останал на ниво 27% за последните две години, съобщава Econ.bg.

По данни на организацията Business Software Alliance (BSA.org) по този начин технологичният сектор на Великобритания бива ощетяван с почти 1 млрд. лири годишно.

Въпреки че процентът на нелегалния софтуер, използван на Острова - 27, е под средната за света стойност - 35%, от организацията призовават правителството да предприеме сериозни мерки за борба с пиратството.

Методиката на изчислението взима предвид колко програми са инсталирани през 2005 г. и сумата, платена за софтуер през същия период.

Страните с най-голям процент на нелегални програмни продукти са Виетнам - 90%, Зимбабве - 90%, и Индонезия - 87%. На дъното на таблицата са САЩ с 21%, Нова Зеландия с 23% и Австрия с 26%.

В някои държави, където стойностите са били изключително високи - като Китай например, усилията на властите са се оказали впечатляващо ефективни.

Източник : Днес +

четвъртък, май 25, 2006

Най-големият инцидент в историята на уеб-хостинга

Над 21 000 сайта бяха свалени едновременно от хакер, подписал се като Iskorpitx. На всички тях бе публикувано турското знаме, подсказвайки родната страна на хакера. Съобщението е публикувано в страница /ssfm/isko.htm на всеки от сайтовете. Атаката вероятно е автоматизирана, чрез ASP скрипт, инсталиран на хостинг-сървърите благодарение на уязвимост в IIS.

Търсене в google за ssfm vulnerability показва съобщение на GoDaddy, една от най-големите хостинг компании, предоставящи Windows-сървъри, за хакване през ssfm директорията, като проблемът е в уеб-сървъра IIS и все още непачната уязвимост. Според някои специалисти обаче, проблемът не е в IIS, а в недобре написаните ASP скриптове, които позволяват инжекция на ASP код във формата за изпращане на e-mail.

Iskorpitx е започнал свалянето на сайтове през 2003та година, ставайки първия известен турски хакер. Той изключително бързо достига огромен брой свалени сайтове - 117 000, някои от които - правителствени сайтове на собствената му страна. Той става модел за подражание на много турски кракери и по този начин Турция се превърна в един от основните източници на атаки над уеб-сайтове.

Повече информация за инцидента и турския хакер можете да получите тук.

вторник, май 23, 2006

Британка страда от болест, поради която до 250 пъти на ден изпитва оргазъм

Британка страда от заболяване, в резултат на което тя изпитва оргазъм до 250 пъти на ден.


28-годишната Ели Алън може да свърши където и да е – в автобуса, на полянка, в магазина. Младата жена страда от синдрома на постоянната полова възбуда (persistent sexual arousal syndrome). Това е рядко нелечимо заболяване, при което половите органи изпитват постоянна възбуда при липсата на полово желание.

Причина за това могат да бъдат медикаменти, съдържащи тразадон или много интензивното кръвоснабдяване на половите органи. “Отначало бях като всички останали момичета. Не винаги достигах връхната точка. Но не се безпокоях за това. Животът ми не беше подчинен на секса”, казва Ели. С развитието на болестта обаче момичето започнало да изпитва многобройни оргазми по време на секс. А след това за достигането на оргазъм станали достатъчни вибрациите от ескалатора, асансьора, мотора. “Това започва още от сутринта”. Постоянно трябва да задържам въздишките си или бързо да изчезвам”, казва Ели. Тя изобщо не може да танцува – чукането на басовете за нея е истинско мъчение. Гърдите на жената са в постоянна възбуда. Често тя трябва да симулира пристъп на кашлица, за да скрие стоновете. “Веднъж това ми се случи при проверка на пътя”, разказва Ели. Полицаят видял зачервеното й лице, чул тежкото й дишане и сметнал, че е пияна. Ели отдавна вече не може да работи в обикновен офис, където непрекъснато звънят телефони. Затова си е намерила работа в тиха галерия. / БГНЕС