петък, март 17, 2006

Подарък...

Една жена поискала от мъжа си подарък за рождения си ден - автомобил и за да бъде по-деликатна казала така: "искам нещо, което да ускорява от 0 до 100 за 4 секунди" и получила следния подарък:

Нов вирус се разпространява с e-mail “Slobodan Milosevic was killed”

Смъртта на сваления президент на Сърбия Слободан Милошевич беше използвана от подземния свят в Интернет за разпространяването на нов вирус в мрежата.

Компанията Софос е открила в мрежата “троянски кон”, който злоупотребява с новината за смъртта на Слободан Милошевич, научи Радио 021 от упълномощените представители на тази компания в Сърбия, компютърната школа Смарт. Заради това експертите на Софос са предупредили всички ползватели на Интернет за e-mail-а, в който се твърди, че съдържа доказателства за убийството на Милошевич.

E-mail-ът, наречен “Slobodan Milosevic was killed”, съдържа скрит “троянски кон”, чиято цел е да зарази компютрите и да застраши сигурността им. “Троянският кон” се разпространява като спам, в който се твърди, че съдържа фотографско доказателство за края на живота на Милошевич. Софос и Смарт съветват ползвателите на Интернет да не отварят подозрителните e-mail-и да актуализират антивирусната си защита.

Информацията е на БГНЕС.

Защо.....?

Click to open it :

No comment...

Opera премина теста Acid2


Opera Software стана един от малкото производители на браузъри, издържали теста Acid2.Тестът Acid2 проверява съвместимостта на браузъра с уеб езиците HTML и CSS. Той е разработен и хостван от The Web Standards Project (WaSP), независима организация, която насърчава използването на унифицирани стандарти в браузърите. За да издържи проверката, браузърът трябва да изобрази коректно тестовата страница. Ако отворите страницата с IE, ще забележите само голям червен блок с безраборно разпръснати квадратчета. Браузър, който издържа критериите на Acid2 за съвместимост с HTML и CSS, ще изобрази усмихнато жълто лице и надпис "hello world". Въпреки че тестът може да спечели повече авторитет на Opera сред разработчиците, това едва ли ще убеди повече потребители да предпочетат него вместо Microsoft Internet Explorer или Mozilla Firefox, коментират анализаторите. Първият браузър, който премина теста, беше Safari, а след това към него се присъедини и Konqueror. Разработчиците на Opera казват, че са работили усилено цяла година, за да се похвалят със същото.

четвъртък, март 16, 2006

Нов метод за фишинг - smart redirection

Кибер-престъпниците са разработили нова технология в отговор на все по-агресивните мерки срещу фишинг сайтовете. За да се уверят, че жертвата все пак ще попадне на сайта, дори и след като оригиналния сайт е бил спрян и се е наложило пускането на друг, измамниците са разработили т.нар. "smart redirection" атака.

В основата й е създаването на повече от един идентични уеб сайта, разположени на разлишни сървъри. Във фишинг-писмото се използва един-единствен адрес, който изпраща потребителя на "smart redirection" сървъра. Неговата задача е да провери кой от регистрираните фишинг-сайтове все още е активен и да препрати потребителя към него. Така потребителя винаги попада на актуален фишинг-сайт.

До момента са регистрирани две атаки над две различни банки - едната Великобританска, а другата Канадска.

Според данните на Anti-Phishing Working Group, през изминалата година са създадени около 50 000 фишинг сайта, като 7 000 от тях са стартирани само през декември 2005та.

Нови IM вируси изтриват файлове и оставят backdoor

Два нови вируса, разпространяващи се през AIM и MSN Messenger, са регистрирани през миналата седмица.

Първият - Hotmatom, се разпространява през MSN, със съобщение, че се разпространява много опасен вирус и линк за изтегляне на "пач". Пачът всъщност е вируса, който при заразяване изтрива файлове от главната директория на хард-диска и се записва на тяхно място. Освен това вируса прикача автоматично в края на всяко съобщение, пращано през Hotmail, новината за вируса и линк към него

Вторият вирус е наречен Maniccum и се разпространява както през MSN, така и през AIM. Той отваря backdoor на компютъра и се опитва да спре антивирусния софтуер и защитната стена. Ако успее, заразения компютър може да бъде управляван през IRC.

Безплатно приложение дава информация за файловете на компютъра

Ако се чудите какъв е файлът, който сте си записали преди време на компютъра, то тази програма ще ви помогне. Bit9 Inc представи безплатно приложение за идентифициране на файловете на компютъра, наречено FileAdvisor. След като го инсталирате, можете да проверите какъв е файлът, като щракнете с десен бутон на него и изберете съответната команда. Програмата изпраща името на файла и хеш към сървъра на Bit9, който съдържа информация за около 250 милиона файла. FileAdvisor ще ви каже какъв е този файл и по-важното - дали той е безопасен или не.
Можете да изтеглите приложението от ОФИЦИАЛНИЯ САЙТ. На същия сайт можете да проверите и произхода на файл без да теглите приложението, като напишете неговото име или MD5 / SHA-1 хеш в полето за търсене

5% от сайтовете са опасни за своите посетители

Пет процента от всички уеб-сайтове са сериозна заплаха за посетителите си, смятат от компанията SiteAdvisor. С помощта на автоматизирана система за сканиране са проверени около 95% от достъпните уеб-сайтове. Като изключително опасни са определени сайтовете, които се опитват да инсталират вредоносен софтуер на системата на потребителя. Те са около 5% от общия брой излседвани сайтове.

Подобни автоматизирани системи за търсене на опасности в Интернет се използват от много време. Microsoft използва такава за намирането на сървъри, използващи 0-day експлойти. SiteAdvisor от своя страна използва системата за създаването и поддържабето на информационен канал за потребителите.

Microsoft Research

Microsoft Research разработи принципно нов rootkit, който не може да бъде открит от досегашните средства за защита. Наречен SubVirt, прототипът инсталира Virtual Machine Monitor на Windows или Linux инсталация, като по този начин превръща операционната система във виртуална машина. От тук нататък вирусът е невъзможно да бъде открит, тъй като антивирусен софтуер, работещ под операционната система, не може да получи достъп до нищо, което се намира извън виртуалната машина, респективно до вируса.

Прототипът ще бъде демонстриран на конференцията по сигурност на IEEE през тази година.

сряда, март 15, 2006

Да се посмеем ....

Click to open it :

Японците ще произвеждат бензин от … кравешки тор!

Специалисти от селскостопанския институт в Токио извличат 0,42 унции бензин от 3,5 унции тор.
Учените в енергетически бедната Япония откриха нов източник за производство на бензин. Те смятат да добиват горивото от екскрементите на едрия рогат добитък.

Професорът в Токийския селскостопански институт Сакае Шибусава съобщи, че групата специалисти под негово ръководство успяват да извлекат 0,42 унции бензин от 3,5 унции кравешки тор, след като върху него е приложено високо налягане и силно нагряване.

Новата технология не само може да осигурява бензин за страната, но и да помогне на фермерите да се справят по-успешно с унищожаването на отпадъците на животните, смята проф. Шибусава. Според думите му, количеството на тора от едър рогат добитък, което се отделя за една година в Япония е повече от 500 хиляди тона.

Специалистите се надяват, че в близките години ще могат да модернизират технологията дотолкова, че тя ще може да се използва за търговски цели. Служителите в Министерството по атомна енергия и природни ресурси обаче не са във възторг от изследванията на професора. “Производство на бензин от кравешки тор – това е нечувано!”, - възмущава се представителя на министерството Томиаки Томера.

Япония практически напълно задоволява нуждите си от нефт и бензин чрез внос.

Във Франция ще може да се свалят неограничен обем музика и филми легално!

Депутати от френския парламент внесоха за разглеждане поправка в закона с цел узаконяване на файлообмена в Интернет.


Френските парламентаристи планират през следващата седмица отново да разгледат въпроса за легализация на обмена на музика и филми в Мрежата. През декември болшинството от членовете на парламента гласуваха в подкрепа на възможността да се свалят неограничено количество материали от интернет срещу минимална такса. Това гласуване предизвика остра реакция от страна на звукозаписните компании и киностудии, понеже нелегалните копия, които се прехвърлят ежегодно през Мрежата нанасят загуби за милиони евро. Ако подобен закон бъде приет Франция ще стане първата страна в света, където официално ще може да се извършва обмен на музика с авторски права.

Сега във Франция съществува организацията Audiosurfers Association, която има около 6 хиляди члена. Тази асоциация води кампания в подкрепа на изменение на френското антипиратско законодателство и помага за защитата в съда на тези, които са подсъдими за пиратска дейност.

Членовете на френския парламент внесоха за разглеждане поправката с цел узаконяване на файлообмена в Интернет, чрез създаване на система за “глобален лиценз”. Според тази система потребителите ще заплащат няколко евро месечно и ще свалят (в това число и от файлообменните мрежи) неограничено количество музика и филми, а авторите ще получават процент от приходите.

Мненията на музикантите са раздвоени: много от тях са против тази идея, заявявайки, че дохода от “глобалния лиценз” не може да компенсира милионите, които се губят поради намалените продажби на дискове. В същото време повече от 130 хиляди изпълнители подписаха декларация в подкрепа на лицензията.

В крайна сметка пиратството не може да бъде унищожено изцяло и изпълнителите ще търпят постояно увеличаващи се загуби. Може би депутатите във Франция постъпват разумно като все пак регламентират получаването на средства от тази дейност, като така ще обезщият, поне частично, създателите на музика и филми.

Нима не бихте платили няколко лева такса за да сваляте спокойно музика и филми?

вторник, март 14, 2006

Тайни на ЦРУ пуснати в интернет


Имената, адресите, семейното положение и друга лична информация на 2 653 агенти на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) могат да бъдат открити лесно чрез интернет. Това обяви в. "Chicago Tribune". Изданието е получило достъп до тези сведения, възползвайки се от базата данни на един от платените интернет-доставчици, чието име не се разкрива. Освен това вестникът е успял да установи местонахождението на над 20 тайни обекта на ЦРУ в САЩ и да научи близо 50 вътрешни телефона на ведомството. "Chicago Tribune" не разкрива идентичността или други данни за предполагаемите агенти.

Изданието отбелязва, че част от разкритите служители наистина са анализатори или високопоставени служители като бившия директор на ЦРУ Джордж Тенет, чиито имена не са тайна, но при други става дума за агенти под прикритие. Секретните обекти, засечени при разследването на вестника, се намират в северната част на щата Вирджиния, в Илинойс, Охайо, Пенсилвания, Юта, Чикаго и Вашингтон. Сред тях е и тренировъчният център на ЦРУ във Вирджиния, известен като "Фермата". Управлението упорито отрича съществуването му, макар негови бивши служители да потвърдиха тези сведения още през 80-те години.

Говорителката на ЦРУ Дженифър Дик призна, че в епохата на интернет запазването в тайна на личните данни на сътрудниците на ведомството става все по-трудна задача. Сред разкритието на "Чикаго трибюн" директорът на ЦРУ Портър Гос нареди разследване как е изтекла поверителната информация.

Google пуска карта на Марс


http://www.google.com/mars/ -Google пусна карта на повърхността на червената планета, която работи горе-долу по същия начин както Google Maps и Google Moon. Можете да разглеждате картата в 3 режима:Elevation-карта на релефа;Visible-обикновена карта;Infrared-карта в инфрачервения спектър.