вторник, март 14, 2006

Тайни на ЦРУ пуснати в интернет


Имената, адресите, семейното положение и друга лична информация на 2 653 агенти на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) могат да бъдат открити лесно чрез интернет. Това обяви в. "Chicago Tribune". Изданието е получило достъп до тези сведения, възползвайки се от базата данни на един от платените интернет-доставчици, чието име не се разкрива. Освен това вестникът е успял да установи местонахождението на над 20 тайни обекта на ЦРУ в САЩ и да научи близо 50 вътрешни телефона на ведомството. "Chicago Tribune" не разкрива идентичността или други данни за предполагаемите агенти.

Изданието отбелязва, че част от разкритите служители наистина са анализатори или високопоставени служители като бившия директор на ЦРУ Джордж Тенет, чиито имена не са тайна, но при други става дума за агенти под прикритие. Секретните обекти, засечени при разследването на вестника, се намират в северната част на щата Вирджиния, в Илинойс, Охайо, Пенсилвания, Юта, Чикаго и Вашингтон. Сред тях е и тренировъчният център на ЦРУ във Вирджиния, известен като "Фермата". Управлението упорито отрича съществуването му, макар негови бивши служители да потвърдиха тези сведения още през 80-те години.

Говорителката на ЦРУ Дженифър Дик призна, че в епохата на интернет запазването в тайна на личните данни на сътрудниците на ведомството става все по-трудна задача. Сред разкритието на "Чикаго трибюн" директорът на ЦРУ Портър Гос нареди разследване как е изтекла поверителната информация.

Няма коментари: