вторник, март 07, 2006

Семейна двойка на съд за разпространение на троянец


Семейна двойка от Изрaел беше изправена пред съда в Тел Авив в обвинение, че е разработила троянски кон, който да помага на компаниите да шпионират конкурентите си. Двойката е обвинена в цяла серия компютърни престъпления.
Рут-Брайер Хаепхрати, 28-годишна, и нейният 44-годишен съпруг Майкъл Хаепхрати, са били екстрадирани от Лондон през януари и – според прокурора Хаим Висмонски, са направили признания по повечето обвинения.
Съгласно текста на обвинението, двамата са били мениджъри на фирма Target-Eya. Майкъл разработил софтуера за троянеца, докато неговата жена Рут го рекламирала пред неколцина частни следователи. Те си купили програмата и я инсталирали на компютрите на конкурентите на своите клиенти.
Известно е, че троянецът е бил използван от частните детективи за шпиониране на ПР-агенцията Rani Rahav, чиито клиент е вторият по големина оператор на мобилни телефони в Израел - Partner Communications. Жертва на подслушванията е и компанията за кабелна телевизия HOT. Друга фирма, за която е доказано, че е жертва, е Champion Motors, местният вносител на Audi и Volkswagen.
Фамилията Хаепхрати са обвинени и в шпиониране на компютрите на Амнон Жакон и Варда Рациел-Жакон, части от чиято книга се появиха мистериозно в Интернет доста преди публикуването на изданието. Варда Рациел-Жакон е баща на бившата жена на Майкъл Хаепхрати – Наталия. В крайна сметка Рът-Брайер е обвинена в тежка измама, незаконен достъп до компютри, разпространяване на вирус, инсталиране на записващо оборудване, нарушаване на личната неприкосновеност, управление на незаконна база данни, заговор за извършване на престъпление. Майкъл е обвинен за по-малко неща, свързани предимно със съдействие за неговата съпруга в нейните противозаконни дейности.
„Този случай е едно послание до целия свят, което алармира за заплахата от шпионския софтуер, и компаниите трябва да осъзнаят, че не само домашните потребители са изложени на риск“, коментира Греъм Клюли, старши технологичен консултант в Sophos, която разпространи вестта за израелското семейство.

Няма коментари: