сряда, март 29, 2006

Peer-to-Peer програма изправя Япония на нокти

Не е тайна, че японците си взимат много често работата вкъщи. Много живеят в апартаменти на компанията, в която работят, което допълнително размива границите между работа и дом. През последните 2 години компютърен вирус изкара секретна и поверителна информация от всички сфери в публичното пространство, а човекът, който може да го спре е в затвора!

Los Angeles Times съобщават, че японският навик да се качва информация, свързана с работата, на лични компютри у дома се е оказал много сериозен проблем. В популярната в Япония програма за споделяне на файлове, Winny, е намерен експлойт, който се използва в момента от вируса Antinny.

Antinny се промъква в компютъра през приложението, предназначено за споделяне на музика и филми, и след това ъплоудва информация в Интернет. Всякаква информация, от военни тайни, до телефони на знаменитости са били публикувани онлайн.

"Верятно най-унизителна е изтеклата информация от Японските сили за самоотбрана, включващи данни за тестове на ракети земя-въздух, както и подробности за тренировка - разиграване на военен сценарий на симулирана криза.

Вирусът е публикувал още медицински досиета, училищни досиета и дори полицейска информация. Служителите на полицията е трябвало да подпишат клетва, че те няма да използват Winny, който между другото се използва изключително много в нарушение на авторските права.

Програмистът - разработчик на Winny се намира в съдебен затвор, по обвинения, свързани с програмата. Той отвръща с обратно обвинение, че неговия арест е забавил възможната му реакция, която да доведе до пускането на пач срещу вируса.

Няма коментари: