сряда, април 05, 2006

Firefox чупи 10-те процента, Safari е на трето място

Firefox, уеб браузърът с отворен код на Mozilla.org, тихо и кротко събра през март достатъчно потребители, че да заграби цели 10 процента от пазара на уеб браузъри, според доклад от понеделник на уеб социологическата агенция Net Applications.

Firefox е използван от 10.05% от сърфиращите в световната мрежа през изминалия месец, след 9.75-те процента от февруари. Съответно 84.7% от потребителите ползват най-различни версии на Internet Explorer (IE) през март.

На трето място с 3.19% е Safari на Apple, използван само на Mac платформи, според Net Applications, базиран в Алисо Виехо, Калифорния - компания, специализирала в мониторинга на браузърите в малките и средни предприятия и компании.

През изминалата година, Firefox събра 3.34 процента дял, след представянето на версия 1.5 на браузъра с подобрения. Internet Explorer загуби 3.89 процента, докато потребителите чакат IE7, щедро обещаващ нови опции и възможности и по-голяма сигурност.

Netscape пада едва на четвърто място сред най-популярните браузъри с 1.05% на пазара, следван от Opera с 0.54% и Mozilla с 0.34%.

Няма коментари: