сряда, април 12, 2006

Еволюцията на средставата за защита от спам-ботове

По-рано за да се регистрирате в някой форум беше достатъчно да напишете своето потребителско име, e-mail и парола, и след това можехте да публикувате съобщения.

Но времената се промениха с появата на спам-ботовете - програми, които чрез Google или друга търсачка намират нови форуми, регистрират се с произволно име като john1375 и след това публикуват във всеки форум рекламните си съобщения.

За да бъде преодолян този проблем беше въведена системата CAPTCHA (Completely Automated Public Turing Test to tell Computers and Humans Apart). При нея се генерира изображение с произволни символи и за да се регистрирате трябва да кажете какво е написано на него. Тъй като ботовете разпознават само текст, но не и изображения, те не могат да преминат теста.

Така беше по-рано. Спам-ботовете, като всичко друго, също еволюират. Благодарение на развитието на системите за разпознаване на текст, програмата може да "прочете" изображението и да мине теста. Степента на изкривяване на изображението за да не бъде то разпознато от един добър спамбот вече е такава, че изображението става трудно за разпознаване и от хората.

Докато компютрите стават все по-добри в разпознаването на текст, това, което не могат да разпознаят, са изображенията. Затова е предложена нова система за борба със спам-ботове, в която вместо текст се показват няколко картинки. Потребителя трябва да каже например на кои 3 от 9 картинки има котка. Това е задача, нерешима за съвременните компютри, в същото време лесно се решава от човек.

Няма коментари: