неделя, май 28, 2006

Пей фор фрий: Без поръчка не е минало

На директния въпрос какво стои зад това име, Пей фор фрий, с когото "168 часа" иска да се свърже чрез поредица от посредници, отговаря така: "Зад ника csdemo стоят поне 20 човека, които качват информация къде може да се източи нещо безплатно. Хората, които работят от името на csdemo, ползват кодирани връзки, т.е. от една точка нататък IP адресите им не могат да бъдат проследени." Те са

защитени от VPN сървър
зад който не може да се проникне и да се открие физическото им местонахождение. "Csdemo никъде по никакъв начин няма никакви действия, които да говорят, че това са администраторите на Аренабг", казва Пей фор фрий. Практически връзката между този топ-ъплоудер, в сравнение с който арестуваните трима са жалки аматьори, и сайта Аренабг е недоказуема. ГДБОП гръмва бушончетата, обикновените потребители. Csdemo остава недосегаем.



Вероятно зад псевдонима се крие първата българска "релийз група". На такива групи се крепи пиратството по целия свят. Това са хора, познаващи се само виртуално, които пускат в интернет копия на лицензни продукти. На Запад те имат връзки във филмовите студия и софтуерните компании и взимат от тях копия, преди да се появят на пазара.

Променят формата им и сменят лиценза

Защото според всички закони, ако някой вложи труд и техника, за да промени продукт, обект на авторско право, той получава не копие, а версия и версията вече е с нов носител на авторско право. Така едно DVD, компресирано до формат DivX, вече е версия и новият носител на права може да пожелае всеки да я копира безплатно. Ако свалиш този продукт от мрежата, де юре ти не го крадеш от авторите му, а изпълняваш волята на новия лицензоносител.

- На кого е Аренабг?
- Реално собственик няма, това е едно общество, обособено по интереси.

- Какво е csdemo?
- Това е първата група. Такива групи си съществуват в интернет, но в България няма практика да се анонсират като групи.

- Много хора смятат, че csdemo всъщност са администраторите на Аренабг.
- Не може, щото не е един човек. Пък и администраторите - това е много общо понятие. Всеки администрира нещо. Един - форума, ДРУГ - уебсайта, трети пише някакви програмки, четвърти сваля и качва, пети оформя каталози - това е страшно много работа, която не може да бъде вършена от един човек. Това би трябвало да ви обясни защо csdemo не е бил открит, това не е един човек. По IP адрес може да се насочи човек, но зад този адрес няма нищо. Там има една машина, която може да е елементарен компютър. Стар 5-годишен компютър може да върши тази работа. На него няма нужда да има и хард диск. Той може да се намира навсякъде, във всеки един дом, апартамент, може да се намира в някаква баба, която дори не знае, че е там, може да се намира и в асансьорно помещение.

- Csdemo и неговата неоткриваемост е цитирана по форумите като доказателство, че Аренабг сама си е издала потребителите на ГДБОП, но е спасила csdemo.

- Защо?

- Защото са бушончета. За да си спасите бизнеса, който е за много пари.

- Какво трябва да се спасява на една интернет черна дъска?

- Събират се такси, от това се печели.
- Таксата се събира за услуга, не за съдържание. Каква е услугата пише ясно и точно на заглавната страница - каталог. Това не подлежи на спасение. Това е ясно не само на изостаналите български чиновници, но е ясно и на ФБР. Те нищо не могат да направят. Защото свободата да споделиш това, което знаеш, е конституционно право във всяка една държава, като изключим някои по-особени държави. Защо спасението ще се изразява в това да си разгониш фенската маса? Сайтът ни не може да бъде спрян административно. Може да бъде спрян, като бъдат подплашени и разгонени самите му създатели, защото потребителите са негови създатели и тези, които на практика го поддържат жив.

- Колко потребители имате?

- 100 хиляди.

- Колко са на вашите конкуренти от www.data.bg?

-Не мога да кажа. Час пик на точенето е 19,30 вечер. Нашите пиъри, участниците в размяната, тогава достигат до 400 хил., техните не са превишавали 70 хил. Пиър е участник. Ако аз имам вкъщи два файла, аз съм генерирал два пиъра. Ако споделям 100 файла, съм "генерирал 100 пиъра. Някъде около 7 пъти сме по-големи от тях. Втори след нас в България са Линкос. Те достигнаха до 150 000 пиъра. А в света пред нас е само Pirate Bay, който има повече пиъри. Никой друг няма повече пиъри.

- Обаче добър ви е бизнесът, 100 хил. потребители, по два лева такса...

- Не, не, не.... Плаща само този, който не желае да участва по написаните правила на обществото. Ако си седите с вашия компютър и давате поне толкова, колкото сте взели, вие няма нужда да плащате никога в живота си. Но има хора, които казват, искам да изтегля и да не давам на никого.

- Какво е съотношението на тези, които плащат и тези, които не плащат?

- Не съм правил справка. Тази информация беше достъпна в статистите на сайта. По последен спомен... От този въпрос произтичат изводи, които не бих искал да се правят.

- Да, опитвам се да разбера колко печелите.
- То е ясно, че това ще искаш, а аз се опитвам да намеря някаква форма, която да е добра хем за теб, хем за мен, но пак не я намерих.

- Да опитаме така: над половината ли плащат?

- Ами или са над половината, или са под половината.

- Как си обяснявате арестите на вашите потребители?

- Като медиен ход и нищо повече.

- Поръчан ли е?

- Не мога да коментирам, защото нямам достатъчно информация. Мога само да предполагам.

- Предположете.
- Лично моето мнение е, че без поръчка не е минало. Но кой и защо, не бива дори от името на лирическия герой "Пей фор фри" да си казвам предположението.

- Имате ли сървъри, от които може да се тегли директно информация?

- Такива сървъри имаше преди, но предвид неясния им статут бяха спрени и разглобени.

- Кога?

- Вече има 2-3 седмици.

- Кой ги спря тези машини?
- Собствениците им.

- Познавате ли ги?
- Само виртуално.

- Как са им никовете?
- Е, това вече няма да ви кажа.



ПЕЙ фОР ФРИЙ е добре известен сред хората, занимаващи се с интернет и сайтове за безплатна размяна. Опитът за свързване с него през тях минава по всички правила на хакерската конспирация.

На посредници от компютърния бизнес той дава телефонен номер на специално купена за един-единствен разговор с вестника предплатена карта. След като приключва разговора през нея, картата се изхвърля. После разговорите тръгват през ICQ, чрез ник, който няма начин да бъде свързан с човека, обадил се по телефона. Така самоличността на говорещия е напълно защитена от евентуално проследяване.

Кой е Пей фор фрий

"ЗАД този ник са стояли поне 10 души от създаваното му досега", обяснява човекът, който сега говори от негово име.

На предположението, че всички те най-вероятно са имали тартор, се съгласява без възражения. А на хипотезата, че този тартор може би е той, не отговаря нищо.

От разговорите по телефона и продължилия след това с дни чат по ICQ излиза следният профил: около трийсетгодишен мъж, може би към 35, защото има опит с хакерството от късните 80-те и ранните 90-те години на XX век. На директен въпрос на колко е години, отказва да отговори. "Хакеризмът е минала работа и бях жестоко наказан за него. Ама стига ти толкова, че много се разприказвах." Смята себе си за самоук интернет-разбирач, но има представа какво се учи в специализираните гимназии и ВУЗ-ове. Твърди, че си вади парите в "автомобилния бранш". Пие зимата водка, лятото - узо, не употребява наркотици, "Предпочитам да се напия като гимназист." Женен е, има едно дете, Казва, че кара различни коли през деня, вечер и през лятото. Какви? Не отговаря, защото информацията е прекалено конкретна. Облича се само в черно или бежово. Говори агресивно, увърта добре и лъже уверено и аргументирано. Знае наизуст членове от Наказателния кодекс и Закона за авторско право. "Скорпион съм, но сигурно вече си го предусетила." "Пиратлъкът" за него е начин на живот. "Остави обществото, неговите закони не важат, важи само моралният закон в теб и звездното небе над теб", цитира по памет Кант, Смята себе си за умерен анархист. Слуша стара рокаджийска класика като "Джудас Прийст" и AC/DC. Харесва Вивалди и Вагнер, но Чайковски - не. "Много ми е превзето сантиментален."


Източник : 168 часа

Няма коментари: