събота, септември 10, 2005

Контрол над скрийнсейвъра в Windows

Ще ви предложа един хитър подход за бързо активиране/деактивиране на скрийнсейвъра, който, надявам се, ще ви е от полза.
Както знаете, за да "достигнете" до диалоговия прозорец, съдържащ опциите за контрол над скрийнсейвъра ("Display Properties"), са необходими не по-малко от четири натискания на бутоните на мишката: десен бутон - Свойства - Скрийнсейвър - избор от падащото меню - ОК = поне 4 "клика".
Това не е кой знае какво неудобство, но когато ежедневно ви се налага да повтаряте тази процедура всеки път, когато записвате DVD диск или докато извършвате рутинни бекъп-процедури, определено е по-разумно да ползвате по-гъвкав метод за активиране и деактивиране на скрийнсейвъра, защото цялостното му забраняване не е препоръчително, особено при CRT мониторите.
За съжаление, в Windows не е предвидено "фабрично" решение на тази недомислица, но за сметка на това с помощта на няколко прости "трика" е възможно да постигнем желаното.
За начало трябва да бъде създаден .reg файл, който изключва скрийнсейвъра директно от системния регистър. За целта изберете Start-Run-Notepad-OK. На първия ред в новия файл напишете:

Windows Registry Editor Version 5.00
и натиснете Enter два пъти. След това въведете следния ключ
[HKEY_CURRENT_USERControl PanelDesktop]
и натиснете Enter веднъж. После напишете
ScreenSaveActive=0
и отново потвърдете с Enter. Съхранете файла в произволна папка, примерно c:\utils\, като не забравяте да добавите и разширението .reg от File-Save As диалога. След като изберете подходящо име за файла, да речем ssoff.reg, го запазете със Save. След това в същия файл с Notepad променете стойността на ScreenSaveActive от 0 на 1 и отново запазете файла, този път под друго име, например sson.reg.
И така, вече имате два файла за бързо активиране и съответно деактивиране на скрийнсейвъра: sson.reg и ssoff.reg.
Както вероятно се досещате, сега следва създаването на две препратки (shortcuts) към всеки от новите .reg файлове. Така при извикване на препратката, в системния регистър динамично ще се променя стойността на ScreenSaveActive ключа. Тоест с едно натискане на левия бутон на мишката по всяко време ще сте в състояние да деактивирате или да възстановите скрийнсейвъра си.
За целта щракнете с десния бутон върху работното поле и изберете New-Shortcut. В полето със свойствата на препратката въведете regedit c:\utils\ssoff.reg, след което натиснете Next, изберете подходящо име за нея, примерно "Screensaver disabled", и потвърдете с Finish.
Повторете същите стъпки за файла sson.reg, като зададете кореспондиращо име на препратката, да речем "Screen Saver active".
Вече разполагате с два удобни шорткъта, които бихте могли да поставите в tray лентата, за да са винаги под ръка. Когато впоследствие ви се наложи да деактивирате скрийнсейвъра, просто използвайте препратката "Screensaver disabled", след което, за да го възстановите, "Screen Saver active".
По желание бихте могли да използвате "горещи" клавишни комбинации, за да извикате желаната препратка - "Screen Saver active" или "Screensaver disabled". За да направите това, маркирайте шорткъта "Screensaver disabled" и след като щракнете с десен бутон върху него, изберете Properties от контекстното меню. Маркирайте полето "Shortcut", после "Shortcut key" и натиснете желаните клавиши, да речем SHIFT-F1, след което потвърдете с OK.
Следвайте същите стъпки и за препратката "Screen Saver active", като изберете например клавишната комбинация SHIFT-F2.
Алтернативно, ако ползвате XP, бихте могли да поставите sson/off бутоните в "Quick Launch" тулбара, намиращ се в лентата с приложенията (taskbar), чрез приплъзването им, за да са винаги достъпни.

Няма коментари: