петък, септември 09, 2005

Как се разделя логически твърд диск и защо

Въпросът за организацията на твърдия диск след закупуване на компютър е широко позната, но тук ще се опитам да дам някой допълнителни бележки за не толкова запознатите.

Първо всички познаваме тези компютърни "спецове", които викаме, за да настроят новия ни компютър, говорещи на език, нещо средно между диалектен български и терминологичен английски. Трябва да знаете все пак какво правят и дали то ви е нужно. Първо ако все още не сте си закупили компютър, недейте да купувате такъв с инсталиран Windows(малко вероятно е да е настроен като хората). Можете да опитате да си инсталирате дори сами Windows - следвате точно инструкциите и в повечето случаи всичко е ОК. Има нещо, който е добре да знаете, дори да не си инсталирате сами Windows.

Как точно да организираме твърдия диск?

Можете да постъпите по следния начин : създавате 3 логически дяла(може и повече). Първият диск - С, му давате размер 5 GВ. Другите 2 ги разделяте по равно или в зависимост от това какво ще ги правите. В тях можете да съхранявате информацията си - данни, филми, програми, музика. Идеята на това разделение е, че така при необходимост преинсталирането на Windows става с форматиране на твърдия диск С, без да засягате важната си информация, която е в другите дискове. Важно е да запомните да не слагате никаква важна(дори и маловажна) информация на диска С. Той е системен и в него ще се поставят всички инсталации на програми, които имате.

Как се дели логически твърдия диск?

При чиста инсталация, т.е. на празен диск, е лесно - Windows инсталацията предлага тази възможност в менюто си. Ако обаче вече имате информация на дисковете и инсталиран Windows, проблема е по-голям. Можете да използвате програмата Partition Magic. Тя може да раздели дисковете, без да повреди данните ви. В нея трябва да укажете кои файлове в кои дискове ще отидат, след което програмата си върши сама работата. Целият процес трябва да отнеме не повече от 30-60 минути.

Източник: http://www.eadvise.info/

Няма коментари: