петък, май 16, 2014

Имена...

Кевин Кураний
Германски национал по футбол, с бразилски произход.

Мадуро
Това име е баси ташака… Мадуро е бивш играч на Аякс, а сега е част от защитата на „Валенсия”. Разбира се, какво основно му липсва на един Мадуро- Куро. Имам предвид, че защитникът Куро Торес си „стегна куфарите” и вече не във „Валенсия” и сега най-много Мадуро чувства празнината в отбранителния вал на отбора.

Окака Чука
Футболистът на „Рома” опъна мрежата на ЦСКА в турнира Лига Европа. Емигрантът от Нигерия има сестра и брат. Веднъж като по-малък Окака Чука отишъл при баща си и започнал да вика: „О, тате, о, кака чука, а о, бате гледа!”

Путко Мафани
Това е бившият председател на южноафриканския футболен клуб „Кайзер чийфс”. Оказа се, че треньорът на „Мамелъди съндаунс” Христо Стоичков се е познавал лично с г-н Мафани като редовно се обръщал към него с малкото му име…

Мики Сипилайнен
Футболист на „Тампере”, участвал в най-големия успех на клуба- отстраняването на ФеКа „Левски”. По време на двата мача със „сините” Сипилайнен е контузен. Явно е имал разстройство. Но и без неговото участие, футболистите на „Левски” излязоха от тези два мача като насрани. Сипахте ни, Мики Сипилайнен… с голямата кофайнен.

Таня Путиайнен

Още едно име от Финландия. Това е на скиорката Таня Путиайнен. Вече можем да си отговорим на въпроса защо в България няма много финландци. Иначе Танчето е позната у нас най-вече в Пловдивско и то с фамилното си име.

Ляо Хуй
Олимпийски шамион от игрите в Пекин в дисциплината вдигане на тежести. Ляо Хуй е много добър в движението изтласкване, но два пъти по- добър в изхвърлянето.

Лиза Мишпека
Култовата състезателка по хвърляне на чук. Никой не знае какъв е личният рекорд на Лиза в хвърлянето на чук, но нейното име завинаги остава в историята.
Иначе както казва г-жа Мишпека: „Където има чук, там има и лиз…“
Само едно не става обаче ясно- какъв е шпека- сушеница ли е, подкова ли е…стар ли е, пресен ли е.
Лиза, ако дойдеш някой ден в България да знаеш-разправят, че бургаският е най-хубав…

Фанети Мазакура
Въпросният господин е от област Уимбълдън и е бил член на британския парламент. Представете си следната ситуация: при политика от Уимбълдън идва на посещение български дипломат, който си подава ръката, за да се здрависа с домакина, а онзи с усмивка му казва: „Фанети Мазакура.”

Рао Вейхуй
Рао Вейхуй е футболист на китайския Шаанси Чамба. Ей на това му се казва „90 минути да си развяваш… екипа по терена”. Спортистът сега е едва на 21 години и тепърва ще има да го развява.
Още докато бил на 10 години, Рао отишъл при баща си и го попитал: „Тате, откъде идва нашата фамилия Вейхуй?” „Друг път ще ти кажа”- отвърнал баща му. „Но аз искам сега да разбера”- настоявал малкия Рао. „Сега не може, сине- закъсняваш за работа.”

Дан Хуйскамп
Дан Хуйскамп е футболист на Апелдорн, тим от втория ешeлон на холандския футбол.
Отишъл един българин, който бил на гурбет в Холандия, да иска автограф от футболиста на Апелдорн. „Може ли един автограф, господин Курскамп?”- помолил нашенецът. „Но аз не се казвам Курскамп, а Хуйскамп?” „Абе помня, че втората буква беше „у”.

Мортен Гамст Педерсен
Най-известния играч от изброените, звезда на английския Блекбърн.
Още от ранна юношеска възраст футболистът не си харесвал името…Гамст.
Нека видим какви недоразумения биха възникнали, ако Мортен Гамст Педерсен реши да напусне Блекбърн и да заиграе в Египет или Аржентина. Представете си заглавията в пресата: „Педерсен иска в Газъл ел Махала” или „Химнасия Хухуй предложи на Педерсен”.

Патрик Потхуйзен
На 37 години е Патрик Потхуйзен, футболист на елитния холандски НЕК Ниймеген. За него само знаем, че с нарастването на годините влиза все по-рядко…

Кевин Кура
Кевин Кура е вратар на аржентинския Уракан. Има много малко записани срещи като титуляр, което значи, че Кевин го боли…фамилията за отбора.
И тук коментарите на спортните вестници биха били доста интересни: „Кура си вкарва сам”, „Кура хвана дузпа”, „Кура с нови ръкавици”, Кура увисна при центрирането”.

Аапо Лаппалайнен
Помните ли Мика Сипилайнен? Мика вече не е футболист на Тампере Юнайтед, но за малко се е засякъл в отбора с друг култов футболист на Тампере – Аапо Лаппалайнен. Дето се вика имало е: „Мика сипва, Аапо- лапа.”
Но забележете какви приятели във фейсбук има Аапо Лаппалайнен. Това е факт- приятели са му Мария Лаппалайнен и Мико Путконен!


Бонусът днес е едно име, което заслужава нашето внимание, нищо че не влиза в категорията „Нецензурни имена”

Даниел Дринкуотър
Даниел Дринкуотър е юноша на Манчестър Юнайтед, сега е преотстъпен на отбора от Първа лига- Хъдърсфийлд. Освен това е младежки национал на Англия. Напълно възможно е след един-два сезона да заиграе редом до Бербатов на „Олд Трафорд”. Разбира се, ако дотогава Бербатов не глътне вода.
Според мен всичко е ясно – сигурно произходът на Дринкуотър е индиански. Напълно възможно е пра-пра-пра дядо му да е бил шаман с индианското име Пиещия вода.
Иначе какво пък толкова, в България си имаме двама Дринкуиски – Иван Иванов и Данчо Караджов, а третият замина за Русия.

Няма коментари: