понеделник, август 14, 2006

Най-идиотските престъпления

1901: Нашумелият обир на пощенски влак в Ню Орлиънс. Осъществено с изключителна дързост и замах, в крайна сметка нападението донесло на престъпниците... 12 568 коледни картички.

1936: Единствената по рода си кражба на електрически стол е извършена в щатския затвор на Алабама. Всъщност кражбата била не съвсем съзнателна - просто осъденият на смърт престъпник избягал от затвора заедно със стола, към който вече бил привързан. После той решил да го задържи, за да го продаде в Мексико. За съжаление плановете му били осуетени от охраната, която го спипала на сто метра от вратите на затвора.

1958: Група несъмнено предприемчиви цигани успели да откраднат... слона от зоологическата градина в Архангелск (Русия). След като не успели да пласират "стоката" си на черния пазар, те го върнали обратно.



1975: Още един случай от архивите на Ню Орлиънс - двама от най-прочутите обирджии в града, съпрузите Джоан и Хоакин Б., се изпокарали жестоко, когато дошло време да поделят плячката от голям удар, и накрая се обърнали към съда. Магистратите със завидно хладнокръвие взели решение за подялба на имуществото, след което дали и по седем години затвор на свръхемоционалните крадци.

197?: Заради нередовните доставки водката била най-ценната стока в Сибир - цената й сред добре платените, но лишени от всякакви забавления дървосекачи достигала десетки рубли бутилката. Затова група бандити решили да откраднат цял товарен влак с алкохол. Организацията им била съвършена - внедрили свои хора на две гари и на самия влак, изсекли няколко километра просека в тайгата и чакали товара с няколко големи камиона. Обирът минал като по учебник. Милицията открила бандитите цели два дни по-късно... натръшкани по релсите, след като се напили с откраднатата водка и замръзнали до смърт.

1980: Най-малко доходният банков обир в историята се състоял в Ню Йорк. Въоръжени и маскирани, двамата престъпници изненадали охраната на банката, отнели им пистолетите, след това опразнили джобовете им и взели лъскавите им месингови значки. После бандитите изчезнали, без изобщо да погледнат към касата. Полицията се отказала да ги търси.

1986: В едно от казината на Атлантик Сити нахлул въоръжен грабител и под дулото на пистолета принудил касиерката да му даде чувал с 25-центови монети. После той смъкнал чорапа от главата си, отдалечил се на 7-8 метра и седнал да играе на един от покер автоматите в залата. Преди да загуби и половината монети, той бил арестуван.

1987: Трима служители от завода за военни самолети на "Макдонъл-Дъглас" в Лонг Бийч, Калифорния, решили да ограбят банка в обедната си почивка и после да се върнат на работа - те правилно разсъдили, че никой няма да търси извършителите в свръхсекретния завод. Престъпниците се подготвили внимателно и осъществили обира по план. Само час по-късно обаче полицаите дошли да ги арестуват на работното им място. Оказало се, че при обира хитреците забравили да свалят от гърдите си пропуските за завода, на които били и снимките, и имената им.

1991: Шестима лондончани извършили един от най-големите обири в последно време - отвлекли инкасаторски автомобил с над 12 млн. лири в него. Бандитите откарали плячката си в гората и започнали да умуват как да извадят парите. Накрая решили да прережат стените на бронираната кола с оксижени. Резултатът обаче надминал очакванията им - бусът се запалил и изгорял заедно с 12-те милиона, а трима от бандитите получили тежки обгаряния.

1998: Дейвид П., жител на американското градче Провидънс, решил да забогатее по лесния начин. Той причакал бронирания автомобил на местната банка, халосал по главата шофьора и отмъкнал четири чувала с пари. За негов лош късмет се оказало, че те са пълни с монети от по 1 цент, или общо с 3200 долара - горе-долу колкото месечната заплата на Дейвид. На всичкото отгоре чувалите били толкова тежки, че полицаите с лекота го заловили запъхтян и изнемогващ на две пресечки от банката.

Няма коментари: