сряда, май 17, 2006

Най-стресовата професия е системен администратор

Изследвания на SkillSoft показват, че от всички професии най-силно подложени на стрес са заетите в сферата на IT. По този показател компютърните специалисти изпреварват лекарите, мениджърите и свещениците, съобщава The Register.

По данни на SkillSoft 97% от заетите в сферата на IT признават, че работата им е причина за постоянен стрес. 80% от работещите в тази област казват, че настроението им се разваля всеки път, когато те само си помислят за работа, а една четвърт от анкетираните са се оплакали, че не им достига време за психическо възстановяване. Тези данни са получени при анкетирането на около 3 000 души.

Анкетиран компютърен специалист казва, че през по-голямата част от работния си ден трябва да отговаря на въпроси на хора, които изобщо не разбират от компютри и така губи ценното си време, за да обяснява кой клавиш трябва да се използва. А ако се появи сериозен технически проблем, той веднага получава забележка от началството.

Най-подложените на стрес са хората от следните професии: на първо място са компютърните специалисти, на второ място - медиците, а на трето – инженерите. Следват ги мениджърите, учителите и свещениците.

Информацията е на БГНЕС.

Няма коментари: